Project GeKo

Status: opgeleverd

Herbestemming van bankfiliaal in het centrum van Gent. De opdracht was het energetisch verbouwen van een bestaand gebouw en inrichten van een juwelenwinkel. De juwelenontwerpster wou een multifunctionele ruimte die zowel als toonzaal kon dienen, maar evengoed geschikt was voor tentoonstellingen en vernissages. Graag zag ze ook een werkatelier geïntegreerd worden. Hierbij was visibiliteit van het ambacht cruciaal, net als de mogelijkheid om af te sluiten tijdens vernissages of tentoonstellingen.

Oorspronkelijk werd deze ruimte gebouwd als filiaal van Bank Brussel Lambert. Herinnering aan deze periode is de grote kluis met zware stalen toegangsdeur achteraan het gebouw die we tot werkatelier omvormden. Doorheen de jaren heeft het pand tal van reconversies gekend. Door onder meer een verlaagd tegelplafond en tal van scheidingsmuren voelden de bestaande ruimtes, in totaliteit 100m2, zeer donker en benepen aan. Om de ruimte in zijn pure eenvoud te herstellen, werd eerst al het overbodige verwijderd. Alle verlaagde plafonds, kastenwanden en rekken werden volledig leeggemaakt en gestript. Boven de verlaagde plafonds ontdekten we een betonvloer met plankenbekisting van de eerste verdieping met daartussen technieken die geen essentiële functie hadden. Daardoor konden we de ruimte terug de hoogte geven die ze vroeger had. Door verder alles volledig open te maken en de muren opnieuw te pleisteren, bekwamen we de authenticiteit en ruimtelijkheid die we zochten. Voor de inrichting van de winkel beperkten we ons tot het gebruik van drie materialen: beton, glas en staal. Als basis kreeg je zo louter de structuur met enkele authentieke elementen en essentiële meubelstukken. Mooie objecten die in het nieuwe concept alle aandacht krijgen.

Media