Woning HaHa

Status: Uitvoering

Nieuwbouwwoning in agrarisch gebied. Een gebied dat gedomineerd wordt door landbouwgronden en groen. De woonfunctie op zich is omwille van zijn locatie zonevreemd maar we willen de eengezinswoning als object maximaal deel laten uitmaken van het landschap en zo de “architecturale” eenheid en rust in de omgeving bewaren.

Bij het vertalen van de wensen van de bouwheer zijn we vertrokken van een traditionele woning met 2 bouwlagen. Gezien de bestaande woning die afgebroken diende te worden ook nog eens op een verhoogd maaiveld stond, merkten we al vlug op dat de impact van deze woonvorm op de omgeving zeer groot zou zijn. Deze woning zou de omgeving in zekere mate gaan domineren. Daarom hebben we tal van ingrepen doorgevoerd vertrekkende vanuit de interne leefkwaliteit (privacy, oriëntatie, ...) met als doel de verankering van de woning in de omgeving te versterken en de volumetrische impact op de omgeving te beperken. Dit deden we onder meer door maximaal gebruik te maken van het verhoogde maaiveld. Door de leefruimtes op het gelijkvloers bovenop de half verzonken leefkelder te voorzien, konden we vanuit die leefruimtes maximaal genieten van de prachtige vergezichten. De leefkelder zelf werd aangewend voor de meest intieme ruimtes in de woning. Hierbij werd het maaiveld lokaal verlaagd om alle slaap- en badkamers te laten genieten van voldoende daglicht. Bijkomend werd er zo een directe connectie met de tuin gecreëerd volgens een optimale oost oriëntatie.

Naast een volumetrische optimalisatie stemden we ook het materiaalgebruik af op de omgeving. Zo konden we de integratie van de woning in zijn agrarische omgeving nog versterken. Het aanwezige kleurenpalet en materiaalgebruik in de directe omgeving is heel kenmerkend. Namelijk het gebruik van rood/ bruine baksteen voor de hoevewoningen in combinatie met zichtbeton voor de loodsen. Deze materialen worden hier vaak toegepast vanuit rationele en economische motieven. Door diezelfde materialen te gaan toepassen voor een hedendaagse woning gaan we deze materialen verheffen tot hoogwaardige afwerkingsmaterialen. Gecombineerd met doorgedreven en verfijnde detaillering bekomen we een uniek en tijdloos ontwerp dat zich nederig nestelt in zijn omgeving.

Media