Project GeFi

Status: opgeleverd

De projectzone is gelegen in het centrum van Gent en kijkt uit over de Nederschelde en de Pauwvertakking. Het project omvat 1 meergezinswoningen van 3 units dat werd gerealiseerd na afbraak van een gedateerde eengezinswoning met stadstuin.

Het bouwvolume is tot stand gekomen na een grondige analyse van de context en het programma van eisen. Een evenwichtsoefening tussen het maximaliseren van de te ontwikkelen woonentiteiten en anderzijds het bewaken van de kwaliteit en privacy van de omliggende buitenruimtes en woningen. Het resultaat is een statig woonproject waar voor- en achtergevels met evenveel zorg en aandacht voor detail werden afgewerkt. Voor beide gevels werd één gevelsysteem van duidelijke maatvoering en ritmering gehanteerd. Zo konden we de fietsenstalling, het inpandig terras en verschillende leeffuncties in de voorgevel vormgeven zonder telkens aangepaste ingrepen te moeten doen. De ritmering in de achtergevel zorgt voor structuur binnen een gefragmenteerd geheel dat maximaal inspeelt op de aanpalende tuinzones en terrassen op niveau.

De stad Gent streeft naar een mix van woonentiteiten om zo een heel divers publiek te kunnen bereiken. Bij het vertalen van deze visie op het beperkte woonvolume kwamen we al vlug tot het besluit dat een verticale schakeling van de verschillende functies binnen één woonentiteit nodig was. Die zorgt op zich voor zeer interessante ruimtes en boeiende interne connecties en zichten. Door deze schakeling wordt iedere woonentiteit uniek en kan die maximaal inspelen op de omgevingsfactoren. Zo werd het drieslaapkamerappartement gekoppeld aan de privaat ingerichte tuinzone. Het tweeslaapkamerappartement op niveau speelt maximaal in op het zicht naar de Schelde en het omliggende groen. Het bovenste éénslaapkamerappartement werd vormgegeven als penthouse en geniet van een prachtig panorama. Hierbij is het terras vooraan uitgewerkt als uitkijkpunt en vormt het een mooi accent in de voorgevel.

Deze meergezinswoningen werden ontwikkeld voor verhuur. De goede samenwerking en verstandhouding tussen aannemer, bouwheer en wij als ontwerper liggen aan de basis van dit resultaat. Een resultaat dat een geslaagde balans vormt tussen economische rendabiliteit en een grote aandacht en zorg voor woonkwaliteit en bijgevolg zijn eindgebruiker.

Media