Woning EeKo

Status: Uitvoering

Grondige renovatie van een bestaande dokterswoning in Eeklo. Deze villa uit de jaren ’60 is gelegen in een residentiële wijk die gekenmerkt wordt door vrijstaande woningen met veel omliggend groen. Op vraag van de bouwheer maakten we de villa zo energiezuinig mogelijk. Dit deden we door maximaal te gaan isoleren met beperkte afbraak en een nieuw verwarmingssysteem te installeren. De keuze van het verwarmingssysteem zelf werd afgestemd op de energievraag van de woning. Door onze voorgaande samenwerking en het grote vertrouwen van de bouwheer kregen we “carte blanche” voor het volledige ontwerp. Na grondige analyse van de woning en projectzone merkten we op dat de verhoudingen van de ruimtes onderling niet in balans waren en dat het contact met de tuinzone rond de woning zeer beperkt was.

Op het gelijkvloers werd de bestaande inkomzone en de zeer ruimtelijke traphal behouden. De doorgang naar de leefruimte hebben we herdacht want die was erg onduidelijk door de verschillende mogelijkheden vanuit de inkomhal. Om dit te verhelpen, kozen we voor een éénduidige statige doorgang. De gecreëerde tussenruimte doet dienst als berging/ bijkeuken. De donkere materialisatie zorgt voor een sterkt contrast met de omliggende ruimtes. Na beperkte structurele ingrepen kon de leefkeuken een centrale en prominente rol opnemen in de woning. Hoewel de leefruimte met bestaande haard hierdoor iets kleiner werd, kreeg ze net meer intimiteit en gezelligheid. De leefruimte kan volledig afgesloten worden van de rest van de woning door middel van 2 schuifdeuren waardoor een ideale “apero corner” of ontspanningsruimte ontstaat. De tv-hoek zelf werd verplaatst naar een afzonderlijke ruimte die multifunctioneel inzetbaar is en eventueel dienst kan doen als “home office”.

Alle bestaande ramen werden tot op de vloer doorgetrokken waardoor we de tuinzone maximaal betrekken en toegankelijk maken vanuit de woning. De integratie van verschillende terraszones zorgt ervoor dat de bouwheer buiten kan vertoeven naar gelang de gewenste oriëntatie en sfeer.

De slaapverdieping kende weliswaar heel riante slaapkamers maar ook een heel kleine badkamer. Door de herpositionering van de badkamer en de integratie van een tweede kinderbadkamer brachten we alles terug in verhouding en konden we het nodige comfort voorzien. Zo bekomen we voor de hoofdslaapkamer een “luxe hotelkamer”-gevoel waarbij de mogelijkheid bestaat om de badkamer toch te gaan afsluiten en afzonderlijk te gaan gebruiken.

Verbouwen met maximaal wooncomfort met het oog op de toekomst.

Media