Woning MeRo

Status: Opgeleverd

Verbouwing en uitbreiding van een klassieke villa in een woonzone met landelijk karakter, in de rand van Merelbeke. De woonzone wordt gekenmerkt door vrijstaande woningen met beperkte voortuinstroken en diepe achtertuinen. De projectzone zelf heeft veel potentieel maar is tot op heden onderbenut. Momenteel worden de tuinzones (voor- en achtertuin) vanuit de woning vooral gebruikt als kijkgroen. Door de woonfuncties voorbij de gevels van de woning tot in de tuinzone te brengen, kunnen we de woonkwaliteit verbeteren en de connectie met de tuin versterken. Vooraan doen we dit, gezien de optimale west oriëntatie, met de integratie van een avondterras. Achteraan is de tuinzone te diep om volledig te kunnen ervaren. Door de toevoeging van een “kleinschalig tuinpaviljoen” in harmonie met de bestaande authentieke woning brengen we de woonfunctie tot diep in de tuin. Dit tuinpaviljoen kan naar wens van de bouwheer worden ingevuld en biedt tevens de ontbrekende link met de achtergelegen tuinzone.

Bij het ontwerp van de woning wensen we het bestaande karakter te bewaren en zelfs nog te versterken. Dit doen we door alle overbodige gevelelementen (gefragmenteerde dakkapellen, velux, dakuitbouw, raam- en deuropeningen) te verwijderen en de kenmerkende symmetrie in de gevels te corrigeren. Hierdoor wordt de zeer statige en charmante woning in ere hersteld. De nieuwe toegevoegde elementen aan de woning (dakkapel en uitbreiding) zijn bewust heel herkenbaar als nieuw vormgegeven. Dit via een weloverwogen materiaalkeuze en een hedendaagse vormentaal. De uitbreiding wordt ontworpen vanuit een programmatorische invulling die in harmonie is met de bestaande ruimtes. De schil van de uitbreiding benaderen we niet vanuit esthetische voorkeuren maar vanuit een pragmatische interieurinrichting. De twee nissen die we bekomen in de gevels creëren behalve toegangszones voor de uitbreiding ook een leuke dynamiek in het geheel. Ter hoogte van de zuidgevel wordt deze nis voorzien van een luifel die de zomerzon buiten houdt, wat het binnenklimaat ten goede komt. De nieuwe tuinberging wordt maximaal geïntegreerd in de nieuwe uitbreiding. Zo kunnen we de versnipperde bijgebouwen slopen en de tuinzone kwalitatief vormgeven tot aan de woning.

Media