Woning MeSp

Status: Opgeleverd

Grondige renovatie met uitbreiding van onze eigen architectenwoning in Melle. De projectzone, gelegen in een verkaveling uit de jaren ‘60, bestaat uit vrijstaande woningen met kwalitatieve en volwaardige tuinen. De woningen zelf worden gekenmerkt door hoofdzakelijk twee bouwlagen met een traditioneel zadeldak.

Maximaal behoud van de bestaande structuur is de meest duurzame manier van verbouwen. In eerste fase werd de woning ontdaan van alle overbodige elementen en aanhorigheden: de erker, de uitbouw, het afdak achteraan en alle gevelornamenten werden verwijderd. Zo konden we de essentie van de woning als uitgangspunt aangrijpen voor de verdere verbouwing. De nieuwe uitbreiding en tuinberging werden vormgegeven als een verlenging van de woning om zo een architecturaal en ingetogen geheel te bekomen. De luifel, in variabel zwart gebrande houten planken, doet dienst als zonnewering in het zuiden. Vormelijk werd de luifel doorgetrokken in de uitbouw zodat die deel gaat uitmaken van een groter architecturaal element. De privacy in de tuin wordt gegarandeerd door een haag en een nieuwe tuinmuur. Deze tuinmuur vormt een harde grens tussen de parkeerzone en de privatieve tuin, maar zorgt anderzijds voor een of zachte architecturale overgang van de woning naar het openbaar domein.

Bij de programmatorische invulling van de woning was de herpositionering van de inkom een cruciale ingreep. Door deze te verplaatsen naar de noordzijde, dicht bij de parkeerzone, konden we de buitenverharding beperken tot de essentie. Bijkomend konden we zo de “private” tuinzone maximaliseren tot aan het openbaar domein (incl. voortuinstrook). Vanuit de woning kunnen we zo genieten van een optimale oriëntatie (Oost- Zuid en West). Ook het interne programma werd vormgegeven rekening houdend met de aanwezige oriëntatie. Gezien de slechte staat van het dak waren we in de mogelijkheid om de nieuwe dakstructuur met één meter te verhogen. Zo konden we de zolderruimte, die voorheen niet toegankelijk was, inrichten en inzetten als een verlengde van de woning. Een enorme meerwaarde met een minimale impact op de omgeving.

Bij het ontwerp van onze versie van de klassieke woning werd heel veel aandacht geschonken aan detaillering en materialisatie. De esthetische gevolgen van ieder detail en de aansluiting werden weloverwogen. Zo werden alle dorpels, dakranden en waterafvoeren weggewerkt gezien deze volgens ons geen esthetische meerwaarde vormen maar vaak zichtbaar zijn vanuit een ogenschijnlijk bouwtechnische noodzaak. Dankzij deze doorgedreven detaillering waren we in staat om het geheel zo zuiver mogelijk te houden en overstijgt deze woning als het ware zijn alledaagse vormgeving.

Klassieke architectuur in zijn puurste vorm.

Media